Jdi na obsah Jdi na menu

Jak prodat byt s hypotékou

Ne vždy jde život podle plánu, a tak se můžete ocitnout v situaci, kdy budete muset z nějakého důvodu prodat nemovitost, na kterou jste čerpali hypotéku. Vyřešit to můžete buď tak, že svůj úvěr splatíte prostředky od kupujícího, nebo ten vaši hypotéku převezme.

Jednorázové splacení úvěru prostředky kupujícího

Jednou z variant je jednorázové splacení vaší hypotéky penězi kupujícího. A to buď jeho vlastními zdroji, nebo úvěrem, který si na pořízení této nemovitosti sjedná.

Pokud má klient hypotéku od 1. 1. 2014 a později, musí banku při převodu/prodeji požádat o souhlas se zcizením, což je právní termín pro možnost nakládat s nemovitostí, informoval server Měšec.cz mluvčí Pavel Vlček.

V případě, že by kupující platil nemovitost z vlastních prostředků, je na vás, abyste se dohodli, zda vám zaplatí celou kupní cenu a vy pak splatíte bance hypotéku (prodejní cena bude vyšší než zůstatek úvěru) a zbytek si necháte, nebo jestli kupující nejdříve pošle peníze bance a po dořešení všech formalit doplatí cenu vám. Kupující možná bude trvat na druhé variantě. V takovém případě ale vyžadujte, aby byl zbytek z kupní ceny, který nepůjde bance, uložen u notáře, advokáta či v bance na vázaném či jistotním účtu.


Standardně proces probíhá tak, že banka převezme od kupujícího žádost. Ten doloží příjmy, je prověřen v bankovních registrech klientských informací, úvěr je schválen a následuje podpis smluvní dokumentace. Prodávající nemusí nic dokládat. Kupující doloží návrh kupní smlouvy, doklad o výši příjmů a vyčíslení původního hypotečního úvěru, vysvětlila serveru Měšec.cz Marie Mocková, mluvčí Hypoteční banky, s tím, že prodávající požádá o mimořádné splacení obsahující vyčíslení částky k úhradě.Proces je jednodušší v případě, že si zájemce o nemovitost sjedná hypotéku u stejné banky jako vy. Pak totiž dojde pouze ke změně vlastníka nemovitosti a nebude nutné řešit změnu zástavního práva. Banka ani nemusí (ale může) vyžadovat nové ocenění nemovitosti.

V případě, že kupující sjedná hypotéku jinde, musí se dočasně zřídit druhé zástavní právo na nemovitost. Vaše banka se totiž toho svého nevzdá dříve, než bude úvěr doplacen. Banka kupujícího zase neuvolní peníze, dokud s ním neuzavře smlouvu o hypotečním úvěru – opět se zřízením zástavního práva, které bude druhé v pořadí. Po uhrazení vaší hypotéky dá vaše banka na katastr avízo, že její pohledávka – a s ní i zástavní právo – zaniká (tzv. kvitance).

V současné době bude kupující této variantě pravděpodobně nakloněn nejvíce. Nyní jsou totiž podmínky bank nejvstřícnější a hypotéky nejlevnější.

Pokud můžete, počkejte na změnu sazby

V případě, že je to aspoň trochu možné, načasujte prodej na dobu, kdy u vaší hypotéky dojde ke změně úrokové sazby. Abyste termín nepropásli, začněte řešit prodej nemovitosti tak půl roku dopředu.

Pokud se vám podaří vyřešit transakci při změně úrokové sazby, ušetříte si nemalé náklady na poplatek za předčasnou splátku hypotéky. Jeho výše závisí na velikosti nesplacené jistiny a většinou i na době, která zbývá do konce fixace.

V případě, že na změnu sazby čekat nemůžete, vyplatilo by se vám spíše, aby kupující převzal váš úvěr a k předčasnému splacení vůbec nedošlo. Zvlášť v současné době se ale kupujícímu toto řešení nevyplatí.