Jdi na obsah Jdi na menu

Materiální publicity a domněnka správnosti údajů v katastru nemovitostí

 Se schválením nového občanského zákoníku (1.1. 2014) by se měli mít na pozoru majitelé nemovitostí. Každý majitel nemovitostí by si měl zkontrolovat stav zapsaný v katastru nemovitostí jednou za tři roky. Podle Asociace občanských poraden v opačném případě riskuje, že na sebe jeho nemovitost nechá bez jeho vědomí přepsat podvodník, který ji obratem převede na třetí osobu, která se následně bude mít dle nového zákoníku právo bránit tím, že nemovitost nabyla v dobré víře ohledně správnosti údajů zapsaných v katastru.

Jestliže si nemovitost jednou za tři roky zkontrolujete, můžete tomu zabránit. Vlastník nemovitosti totiž může do katastru nemovitosti poznamenat spornost zápisu nejpozději do tří let, pokud nebyl o zápisu řádně vyrozuměn.

Změny můžete sledovat

Na katastrálním úřadě si můžete si požádat o zasílání změn v katastru nemovitostí, prostřednictvím datové schránky, emailem nebo SMS. "Podvody spáchané údajným zmocněncem disponujícím padělanou plnou mocí má za cíl omezit také ustanovení § 18 odst. 2 nového katastrálního zákona, podle kterého má katastrální úřad vyrozumět o provedeném vkladu přímo účastníka řízení, jehož práva k nemovitosti podle zápisu zanikají nebo se omezují a to i v případě, kdy byl v řízení zastoupen zmocněncem,“ říká JUDr. Ondřej Načeradský z Občanské poradny o.s. Společnou cestou. 

 

Svůj stav nemovitostí si zkontrolujte do konce tohoto roku a nejlépe s předstihem, jinak byste v případě podvodu  nemuseli mít čas vyhledat právního zástupce. Uplynutím lhůty jednoho roku (tedy 1.1. 2015) se totiž účinky tzv. materiální publicity a domněnka správnosti údajů v katastru nemovitostí začne vztahovat i na práva zapsaná v době před účinností nového zákoníku. Což může hodně zkomplikovat situaci pro vlastníka nemovitosti.