Jednatelky realitní kanceláře totiž vyinkasované statisíce původní majitelce nemovitosti Naděždě Valešové nevyplatily a podle policie je zpronevěřily.

Jakmile žena zjistila, že realitku táhnou ke dnu mnohamiliónové dluhy a šance na vyplacení peněz je takřka nulová, zažalovala u soudu přímo Vackovy za neuhrazení kupní ceny. Využila přitom skulinu v kupní smlouvě, ve které chybí klauzule o tom, že zaplacením kupní ceny realitní kanceláři je splněn závazek kupujícího vůči prodávajícímu.

„Mezi kupujícím a zprostředkovatelem bylo sjednáno, že kupní cena bude zaplacena prostřednictvím úschovy u zprostředkovatele. Jedná se tedy pouze o závazek mezi těmito dvěma stranami. Pokud nedojde k uhrazení kupní ceny, zůstává podle platné judikatury dlužníkem stále kupující,“ vysvětlila soudkyně.

Realitka jako pošťák 

Právní zástupkyně žalovaných manželů Michaela Hruboňová argumentovala tím, že klienti svoji povinnost splnili zaplacením kupní ceny, kterou uhradili prostřednictvím úschovy, tak jak měli ujednáno ve smlouvě.

„Z ní nevyplývá, že by zaplacením kupní ceny byla zaplacena jen úschova. Podle mého názoru je smlouva, která byla o úschově, smlouvou svěřeneckou, tedy trojstrannou, kde každá strana měla svoje povinnosti. Ze svěřenecké smlouvy vyplývá, že závazek kupujícího zanikl v okamžiku, kdy poukázal peníze na účet zprostředkovatele, a to bez ohledu na to, zda tyto prostředky byly předány třetí straně. To už je závazek mezi prodejcem a zprostředkovatelem,“ prohlásila advokátka.

Podle právníka hájícího žalující stranu Pavla Šímy plnila realitní kancelář pouze roli jakéhosi pošťáka.

„On vzal peníze a měl je doručit, což se nestalo. Tím nebyla naplněna kupní smlouva, ze které nevyplývá, že zaplacením realitní kanceláři došlo k úhradě kupní ceny. Smlouva vůbec neřeší, ve kterém okamžiku jsou ty peníze toho nebo onoho, a to je kámen úrazu,“ vysvětlil.

Slovíčkaření, myslí si zdrcená rodina 

Vackovi odcházeli od soudu zdrceni. „Je to o slovíčkaření. Těžko budete nějak extrémně obezřetný, když kupujete nemovitost přes realitní kancelář, která roky bez problému fungovala a která se ve smlouvě zaváže, že peníze předá prodávajícímu,“ řekl Filip Vacek.

Peníze na opětovné zaplacení domku Vackovi nemají. „Chtěli jsme ho hlavně pro kluka, který má zdravotní trable a cítí se tam velmi dobře. Vůbec si nedokážu představit, jak by se vyrovnal s tím, že už tam jezdit nebudeme. Sami jsme ho téměř celý zrekonstruovali a taky nás to i něco stálo,“ dodala Romana Vacková.

Tento případ může spustit lavinu podobných žalob, kterými se mohou desítky podvedených klientů realitní kanceláře Styl domáhat svých peněz u kupujících, kteří už jednou za nemovitost zaplatili. Kupní smlouvy jsou totiž jako přes kopírák.

Rozsudek není pravomocný, Vackovi si ponechali lhůtu pro případné odvolání.