Jdi na obsah Jdi na menu

Špinavé triky realitních kanceláří

 

Špinavé triky realitních kanceláří

Jako samostatně prodávají vlastník nemovitosti se lehce můžete stát trnem v oku a štvanou zvěří pro realitní kanceláře. Některé z nich a to kupodivu zejména ty velké a největší, které kolikrát hřeší na své postavení na trhu, na vás budou zkoušet různé kličky a triky, na které jim můžete velice rychle skočit a které mají jediný cíl: abyste jim podepsali exkluzivní a nebo jinou smlouvu o spolupráci, aby ji mohli nabízet a mít z Vaší nemovitosti provizi. Na tom by samo o sobě nebylo nic špatného, pokud ale realitní makléř bude postupovat korektním a férovým způsobem. Což se však hlavně u velkých realitek se stovkami makléřů často neděje. Tito makléři pracují nejčastěji na živnostenský list a jsou okolnostmi přímo nuceni, protože nemají žádný zaručený příjem, používat ty nejpodlejší finty, aby dostali vaši nemovitost do nabídky. Protože když nic neprodají, nebudou mít žádnou výplatu. Ty, jak já říkám špinavé, triky, protože jsou skutečně nečestné a klamavé, vám popíšu na následujících řadcích.

1. Falešný kupec

Makléř volá vlastníkovi a hned, aniž by nemovitost viděl tvrdí: „Já už mám kupce“! nebo „Já už přijedu s konkrétním zájemcem…“ Přijedou na prohlídku a zájemce si nemovitost prohlíží, křičí a vyskakuje nadšením, že nemovitost strašně moc chce a chce jít okamžitě do banky pro peníze… Má to, ale jeden háček. Napřed musíte makléři podepsat exkluzivní smlouvu, aby makléř mohl celý obchod se zájemcem zrealizovat. Makléř předloží exkluzivní smlouvu. Vlastník je rád, že našel kupce a podepisuje. A zde šťastný příběh končí… pro vlastníka samozřejmě. Zájemce byl totiž nastrčená figurka, která měla zájem pouze předstírat, aby vlastníka vylákala k podpisu exkluzivní smlouvy!!! Většinou má příběh toto pokračování: Makléř volá vlastníkovi druhý den a sděluje mu: „bohužel si to náš zájemce rozmyslel, už vaši nemovitost nechce, ale nebojte se najdu Vám jiného“. A vlastník, jelikož mu včera podepsal exkluzivní smlouvu je v pasti a musí se modlit, aby mu makléř nějakého toho kupce skutečně přivedl. Je teď zcela v rukou „podvodníka“, protože to nic jiného není, když takovým způsobem makléř získá na vlastníkovi exkluzivní smlouvu…

Jak tomu předejít? Buď nepodepisujte nic a dejte makléři provizi po uskutečnění obchodu, nebo mu podepište exkluzivní smlouvu pouze na jméno toho konkrétního zájemce, kterého si přivede makléř s sebou na prohlídku, když ten zájemce nekoupí, exkluzivní smlouva zaniká bez náhrady. Tak vyloučíte to, že kupující od záměru odstoupí, makléř bude mít exkluzivku a vám jako vlastníkovi zbudou oči pro pláč.

2. Nereálná (neprodejná) cena

Makléř přijede na prohlídku a už od dveří slibuje: „ Když mi podepíšete exkluzivní smlouvu, já vám tu nemovitost prodám za milióny a milióny..“ Což vlastníkovi samozřejmě lahodí, protože si myslel, že za nemovitost dostane pouze půlku toho, co teď slibuje makléř „odborník“. S důvěrou podepíše exkluzivku a ono se nic neděje, čas ubíhá a žádný zájemce. Když pak vlastník makléřovi volá, tak makléř začne v tom lepším případě skuhrat, svíjet se a brečet na telefonu, že je špatná situace a že vlastník měl snížit cenu. A milý vlastník, protože už je nyní v časovém presu a peníze už potřebuje podlehne… A sníží cenu, často i na méně než původně chtěl prodat sám, a ještě z toho mála pak při prodeji musí zaplatit makléřovi provizi..

Jak tomu předejít? Pokud už chcete dát nemovitost realitce, udělejte „konkurz“ a pozvěte si více rk - 5 až 6. Proberte s nimi nemovitost, zeptejte se na situaci na trhu, za kolik by nemovitost prodali a za jak rychle a pak se rozhodněte. A nebo se řiďte sám sebou a tímto průvodcem a prodávejte sám/a. Ušetříte na provizi.

3. Bleskovka

Tento trik je velmi rafinovaný. Makléř přijede na schůzku pozdě a hodně chvátá. Nemovitost slíbí prodat v nereálně krátkém čase v řádu dnů a týdne, popř. nemovitost odkoupit. Vše dokládá předtištěnou, graficky vyvedenou smlouvou, někdy velmi jednoduchou, velmi krátkou, velmi rychle čitelnou smlouvou (aby jste se nebáli, že je dlouhá), někdy dlouhou, nečitelnou smlouvou, napsanou nesrozumitelně, velmi drobným písmem a navíc značně obsáhlou. Když pak smlouvu ztěžka pročítáte, zjistíte, že závazek prodat v tomto krátké čase a za Vámi požadovanou cenu ve smlouvě chybí, nechybí tam, ale exkluzivní doložka pro rk. Když pak tuto smlouvu nedejbože podepíšete, nemůžete makléře zastihnout. Nebere vlastníkovi telefon, v kanceláři se nechává zapírat, nebo je na dovolené, nejčastěji na Kanárských ostrovech, kam tyto„úspěšné“ makléře posílá realitka. A proč úspěšné?! Vy když pak jako vlastník, tedy voláte na centrálu a chcete, aby se s tím prodejem té vaší nemovitosti něco dělo, tak vám nakonec někdo po telefonu na centrále v Praze, v Teplicích, nebo v Ostravě poradí, ať tu smlouvu vypovíte. Což vlastník s radostí udělá. A zde se chytnul do dalšího špinavého triku. Jelikož tím porušil smlouvu, realitní kancelář záhy posílá fakturu se s tučnou smluvní pokutou, která je napsaná v nečitelné smlouvě podepsané s „uspěchaným“ makléřem..

Jak tomu předejít? Nevěřit slibům a vše co vám kdokoli předloží k podpisu si pozorně přečtěte a podívejte se, kde ve smlouvě jsou ty sliby, které vám makléř slibuje a zda jsou tam nějaké sankce pokud makléř své sliby nedodrží. A zda jsou tam nějaké sankce pro vás. Nenechte se vmanévrovat při schůzce s makléřem do situace, že nemá čas. Naopak, ptejte se makléře na všechny okolnosti prodeje a pozorně ho poslouchejte. Nechte si také vysvětlit všechny odstavce smlouvy. Makléř by měl být Vašim pomocníkem a rádcem, pokud je v úzkých nebo Vám nedokáže odpovědět, raději se s ním rozlučte.

4. „Mladý a úspěšný náborář“

Na schůzku s vlastníkem, přijede úspěšně vypadající mladý můž, žena v pěkném autě, obleku, umí dobře mluvit, smlouvy vypadají rovněž pěkně, ale pozor na body 2. a 3. Pokud jim naletíte, bůh s vámi. Už je nikdy neuvidíte. Auto, mobil, notebook, kožená aktovka patří realitce! Jsou to totiž pouze náboráři realitky, bez jakýchkoli zkušeností, většinou studenti, kteří si chtějí přivydělat a jsou placeni podle počtu uzavřených smluv. Slíbí vám, jak vše půjde hladce, že nyní to převezme makléř specialista na konkrétní typ nemovitosti a za týden máte peníze v bance. Ale oni odjedou a ouha!! Nic se neděje! Pouze to co jsem popsal v bodě 2. a 3.

Jak tomu předejít? Nedejte se omámit pozlátkem. Ptejte se na zkušenosti a počet prodaných nemovitostí. Často ten makléř, který vypadá úplně obyčejně, a do kterého byste to v životě neřekli, je ten nejlepší. Neplatí to samozřejmě vždy. Musí vypadat důvěryhodně. Solidní makléř, dělá už tuto práci nějaký ten rok a je to jeho zaměstnání. Má dobrou pověst. Zeptejte se na jeho reference a ověřte si je. Doporučení je velmi prospěšné.

5. „Tajný agent“

Makléř se po telefonu vydává za přímého zájemce a domluví si prohlídku. Na prohlídce se (v tom lepším případě) představí jako realitní makléř a začne vlastníkovi nutit smlouvu k podpisu. V tom horším případě se na prohlídce chovají jako běžný zájemce, nafotí si nemovitost a odjedou. Poté, aniž by vás jako vlastníka upozornili, začnou nemovitost inzerovat a nabízet klientům. Bez smlouvy s vlastníkem a samozřejmě, aniž by o tom věděl a bez jeho souhlasu. Pak přijedou s klientem a snaží se Vám vnutit smlouvu. To že se Vaše nemovitost objevuje tam kde nechcete, za různé ceny, s fotografiemi, které jste neschválili, bez dovolení atd., to už tyto realitky neřeší. Bohužel toto je běžná praxe zejména u těch největších realitních kanceláří.

Jak tomu čelit? Nechte zájemce, kteří si Vaši nemovitost nafocují podepsat prohlášení, že fotografování je dovoleno pouze pro soukromé účely a zveřejnění je pod pokutou zakázáno. Nechte fotografovat jen určité části nemovitosti apod.

6. „Čistý protokol“

Makléři vám předloží k podpisu nevinně vypadající papír, kde je napsáno např. vlastník má zájem prodat nemovitost apod… makléř většinou tvrdí, že jde jen o jakýsi protokol, který potřebuje pro šéfa… Pak ale zjistí, že se zavázal realitce k exkluzivní smlouvě i když má doma pouze nevypsaný protokol s podpisem a pozor! Bez razítka realitní kanceláře.

Jak tomu čelit? Vše si důkladně přečtěte, a pokud se Vám něco nezdá, nic a za žádných okolností bez kontroly a porady s odborníkem nepodepisovat!

7. Směrovka

Tj.„Odkaz na všeobecné obchodní podmínky“. Makléř Vám předloží k podpisu pěknou jednoduchou smlouvu, ve které není ani řádku o exklusivitě. Mezi řádky je nevině napsáno, že se vše řídí všeobecnými obchodními podmínkami, na konci smlouvy je pak napsáno, že klient si vše důkladně přečetl a souhlasí s obsahem této smlouvy (tudíž i s všeobecnými obchodními podmínkami). Pak v klidu nabízíte nemovitost sami a jednoho dne Vám zazvoní telefon a vysmátý, Vám dobře známý makléř Vám sdělí, že nemovitost nemůžete nabízet, jelikož máte s ním smlouvu. Makléř Vám pošle Všeobecné smluvní podmínky, se kterými jste souhlasili a v nich se nestačíte divit je klauzule, že „pokud není uvedeno jinak, pak je smlouva exklusivní a nemovitost nemůže klient nabízet ani sám ani prostřednictvím další třetí osoby

Jak tomu čelit? Pořádně si přečtěte smlouvu, zejména na věty s malým písmem jsou nejzrádnější, ty si přečtěte raději dvakrát. Pokud ve smlouvě najdete chyták se všeobecnými obchodními podmínkami, rychle se s makléřem rozlučte – zkusil jednou, zkusí znovu.

8. Velký šéf

„Makléř tvrdí, jak pracuje ve velké firmě“, ve které je třeba i jednatelem a kolik má lidí, nejlépe po celé republice. Na netu si zjistíte, že opravdu ve firmě pracuje 10 lidí, a to po celé republice. Pokud se podíváte na firmu blíž, zjistíte, že těch 10 lidí je jen nastrčených, uvedená telefonní čísla jsou sice platná, ale počet nemovitosti uveřejněných na webu neodpovídá velikosti firmy. Nakonec dojdete do firmy a zjistíte, že do tak malé kanceláře se nevejde ani polovina z uváděných lidí.

Jak tomu čelit? Realitní kancelář si prověřte, nevěřte všemu, co Vám makléři říkají. Podívejte se přímo do kanceláří realitní kanceláře, uvidíte víc.

9. Já nic, já muzikant

„Když RK neprodá, uhradíte jí náklady.“ Jedná se o starý trik některých realitních kanceláří. Když podepíšete realitce exkluzivní smlouvu a ona nemovitost neprodá v době, na kterou je smlouva uzavřena a Vy tuto smlouvu budete chtít řádně ukončit, dojde Vám faktura na úhradu nákladů spojených s neuskutečněným prodejem – tisícovka za jeden řádkový inzerát, pětistovka za jednu hodinu práce (hodin je třeba 5O), sedm stovek za jednu prohlídku jako náhrada za cestovné (a těchto prohlídek je třeba 20), manipulační poplatek další tisícovka atd., suma sumárum máte platit sedmdesát tisíc a Vy jste nabízeli chatu jen za tři sta tisíc korun.

Jak tomu čelit? Nikdy nepodepisujte smlouvu, ve které je napsáno, že uhradíte náklady realitky, pokud si nemovitost prodáte sami nebo pokud řádně vypovíte smlouvu. Pokud jsou ve smlouvě tyto skutečnosti napsány, poděkujte a s makléřem se rychle rozlučte.

10. Bolavá ruka

Smlouvu musí podepsat jednatel firmy“ Makléř s Vámi řádně vyplní smlouvu a nechá Vám ji podepsat. Sdělí Vám, že smlouvu musí podepsat za firmu jednatel společnosti, smlouvu si vezme a Vám už ji nikdy nepošle. Když se s nemovitostí nic neděje a Vy hledáte smlouvu, abyste ji mohla vypovědět, zjistíte, že jste ji nedostala nazpět. Pídíte se po ní a nakonec zjistíte, „co jste vlastně podepsali“, v lepším případě dostanete smlouvu tak, jak jste ji podepsali, v tom horším Vám ještě vymění stránky a poslední stránka je Vámi podepsaná.

Jak tomu čelit? Podepište každou stránku smlouvy a nechte si i Vy podepsat každou stránku. Nechte si od každého makléře předložit zmocnění k podepisování za společnost. Nechte si vždy jeden originál od toho, co podepisujete.