Jdi na obsah Jdi na menu

Nové poplatky od 2014

 
 
Stát počítá, že v příštím roce vybere na nových poplatcích za zápisy do katastru nemovitostí o 300 milionů korun navíc. Katastrální zákon, který dnes schvaluje sněmovna, totiž reaguje na nový občanský zákoník. Nově se zpoplatní například záznamy při postupování pohledávek nebo výmaz zástavních práv.
 
 
 
 
katastr
 
katastr
foto:

Majitelům nemovitosti se od ledna 2014 prodraží, když si vezmou hypotéku nebo budou chtít svůj pozemek či dům pronajmout. Katastrální zákon, který dnes schvaluje sněmovna, totiž zavádí patnáct nových zápisů, za které bude úřad vybírat tisícikorunu.

Navíc budou lidé platit za úkony, které byly dosud zdarma. Například výmaz zástavního práva po splacení hypotéky vyjde vlastníka na tisíc korun. Stát počítá, že v příštím roce tak vybere tři sta milionů korun navíc.

Zdražení plyne z toho, že se rozšíří skupina zápisů prováděných takzvaným vkladem. "Zákon reaguje na nový občanský zákoník, místo pěti stávajících věcných práv jich zavádí dvacet," uvedl předkladatel vládního návrhu ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Změny se dotknou především práva stavby, nájmu a pachtu, což je nájem například zemědělské půdy nebo závodu. Takových zápisů úřad ročně provede řádově stovky tisíc. Navíc jich má přibývat, jak se budou lidé postupně seznamovat s novým fungováním katastrálního úřadu a s tím, co je možné zapsat.

Za svoje peníze mají získat vlastníci větší ochranu práv a majetku. U vkladů - na rozdíl od záznamu nebo poznámky - funguje pečlivější systém kontroly potřebných podkladů. Občanský zákoník i katastrální zákon tak mají omezit podvody a spory při nakládání s nemovitostmi. Chrání toho, kdo je zapsán v katastru, a přinášejí větší informovanost vlastníků.

"Katastrálním zákonem se zpřísňují podmínky pro zastupování na základě plné moci, o každém návrhu na změnu se vlastník dozví den po podání takového návrhu SMS, mailem nebo datovou schránkou, když o to požádá," řekl ministr Bendl.

I za tuto ochranu si majitelé připlatí. "U drobných vlastníků do dvaceti nemovitostí počítáme jen se zřizovacím poplatkem, u těch velkých, jako jsou banky, bychom zavedli paušál," říká předseda katastrálního úřadu Karel Večeře. Výši cen určí vyhláška.

Kolik si stát slibuje od zavedení zpoplatněných zápisů, už je jasné. U patnácti nových vkladových práv počítá se stem milionů korun za rok 2014, v letech 2015 a 2016 předpokládá zdvojnásobení.

Dalších dvě stě milionů ročně má státní kase přinést zpoplatnění již existujících úkonů, které jsou dosud zdarma. "Jde například o záznamy při postupování pohledávek nebo výmaz zástavních práv," vysvětlil zpravodaj zákona Josef Šenfeld z KSČM.